SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachine optimalisatie. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines zorg je ervoor dat je website beter vindbaar wordt in zoekmachines zoals: Google, Yahoo, Duck Duck Go, Bing, etc. wordt. SEO is onder te verdelen in twee delen, on-page SEO en off-page SEO. On-page SEO houdt in: alles wat op de website zelf staat. Off-page SEO gaat over alles wat buiten de website om gebeurt. De kunst zit hem in het vinden van de behoefte van de doelgroep en het creëren van creatieve content waar andere websites naartoe willen linken.

Wat is SEO

On-page SEO

On-page SEO bestaat uit de kwaliteit van de content die op de website staat en uit technische SEO. Met technische SEO zorg je ervoor dat zoekmachines zo goed mogelijk kunnen begrijpen waar de website of webpagina over gaat. Zo wordt er onder andere gekeken naar de SEO title (titel van de webpagina en de blauwe titel als je naar websites op Google zoekt), de meta description (stukje tekst onder de blauw wordende tekst), hoe vaak het keyword waar op gefocust wordt voorkomt in de tekst, of alle header tags goed staan, of de website mobielvriendelijk is, etc.

Technische SEO wordt echter steeds minder belangrijk naarmate zoekmachines geavanceerder worden. Moderne zoekmachines beginnen steeds meer te kijken naar het gedrag dat bezoekers op webpagina’s vertonen. Onder dit gedrag vallen variabelen als: of de bezoeker terugkeert naar de zoekresultaten om van een andere website informatie te halen, de hoeveelheid mensen die op een zoekresultaat klikken (de Click Through Rate) en hoe vaak een artikel gedeeld wordt op sociale netwerken (social signals).

Off-page SEO

Onder off-page SEO vallen alle inspanningen die gedaan worden, buiten de website om. Om hoger in de zoekresultaten weergegeven te worden is het van belang om backlinks (verwijzingen) van andere websites te krijgen. Backlinks van websites met een hoge autoriteit (denk er hierbij aan dat een referentie op je CV van de minister-president meer waarde heeft dan van je buurman) hebben meer impact dan links van websites met een lagere autoriteit. Links van andere websites krijgen kan behaald worden op veel verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn: de content van een website promoten op social media in de hoop dat website eigenaren naar de website gaan linken, gastbloggen op andere websites, websites die linken naar concurrenten aanschrijven, etc.

On-page-SEO en off-page SEO is nauw met elkaar verbonden. Zolang er geen kwalitatief hoogwaardige content op een website staat, zullen websites met een hoge autoriteit niet naar de website willen linken.

Neem contact met ons op

  •