Hoger in Google in 9 stappen [tutorial]

Om hoger te worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo etc. moet je een aantal zaken aanpakken. Ik leg je in dit artikel uit hoe jij binnen een maand kan zorgen dat je meer bezoekers vanuit zoekmachines krijgt.

Simpel gezegd moet je eerst je website zelf aanpakken en zorgen dat de content op je website het ook echt verdient om bovenaan te staan. Vroeger was het zo dat je Google voor de gek kon houden en kon laten denken dat jouw website het beste resultaat was. Het algoritme van Google wordt echter steeds volwassener en heeft dit soort tactieken tegenwoordig vrij snel door. Als je wil dat je SEO strategie toekomstbestendig is zorg er dan voor dat je ook echt het beste resultaat wordt.

Als je eigen website verbeterd is, dan is het belangrijk om links naar de pagina’s waar jij hoger mee wil scoren gaat krijgen. Moeten dat heel veel links zijn? Nee niet persé, de kwaliteit van de links is belangrijker dan de kwantiteit van de links. Vergelijk het met een aanbeveling op LinkedIn van iemand die niet zo’n bijzondere functie heeft en iemand met een managementfunctie uit jouw vakgebied.

Inhoud van dit artikel:

#1 Kijk kritisch naar je huidige content
#2 Maak nieuwe content
#3 Loop je website technisch na
#4 Verbeter je SEO titles en meta descriptions
#5 Versnel je website
#6 Wees niet bang om naar andere gerelateerde websites te linken
#7 Link analyse
#8 Linkbuilding
#9 Je artikel op social media promoten

 

On-page SEO

Onder on-page SEO valt alles wat op de website zelf staat. Denk hierbij aan alle content en hoe de website technisch is opgebouwd.

 

#1 Kijk kritisch naar je huidige content

Doorloop alle content op je website en bedenk of je content wel genoeg kwaliteit heeft. Als hulpmiddel kun je de volgende punten in je achterhoofd houden om je content te beoordelen:

 • Is de content uniek?
 • Geeft het artikel of webpagina volledig antwoord op de vraag waar je bezoeker mee komt?
 • Leest de tekst makkelijk weg?
 • Staan er geen spelfouten in?
 • Staat alle relevante informatie wat over het onderwerp te vertellen is in het artikel?
 • Staan er links naar andere webpagina’s van je website in?
 • Staan er links naar andere gerelateerde websites in je artikelen?

Als je een van de bovenste vragen met een “nee” moet beantwoorden dan is er nog ruimte om je huidige content te verbeteren. Als je zelf niet zo’n schrijftalent bent dan is dat helemaal niet erg, je kan namelijk niet overal goed in zijn. Op internet zijn genoeg freelance tekstschrijvers te vinden die je teksten kunnen schrijven of redigeren.

 

#2 Maak nieuwe content

Als je nog geen blog hebt, maak er dan direct een! Met een blog kun je veel bezoekers uit zoekmachines trekken die naar een onderwerp binnen jouw niche op zoek zijn. Naast het maken van een blog ga je langs je bestaande pagina’s om te kijken of je content daarop verbeterd kan worden.

Een pagina waar je direct een product of dienst op verkoopt is vaak lastiger om hoog in de zoekresultaten te krijgen maar levert je wel het meeste transacties per bezoeker op.
Als je begint met schrijven van artikelen voor op je blog moet je met een aantal zaken rekening houden.

 • Hou bij het bedenken van nieuwe onderwerpen altijd de missie, visie en het product van je bedrijf in gedachten. Je wilt namelijk niet dat je straks content hebt gemaakt wat helemaal niet past bij wat je als bedrijf uit wil stralen.
 • Wordt het onderwerp waar je over gaat schrijven wel gezocht? Als je niet de beschikking hebt over een goede keyword research tool dan wordt het lastig om achter exacte aantallen te komen. Je kunt met de Google keyword planner echter wel een ruwe schatting van het zoekvolume zien. De tool geeft geen exact aantal maar een range waarin het keyword zich bevindt. Naast het zoekvolume geeft de planner aan hoe competitief een specifiek woord is (deze indicatie is gebaseerd op het aantal websites wat op deze zoekterm adverteert en hier moet je daarom niet blind op vertrouwen).

Benieuwd hoe wij kunnen zorgen dat jouw website beter gevonden wordt?

Neem contact met ons op!

 

#3 Loop je website technisch na

Goede content hebben op je website hebben is belangrijk, maar als Google niet goed kan begrijpen waar je content over gaat zal je nooit hoog scoren. Zorg er daarom voor dat je website technisch goed in elkaar steekt. Via SEO SiteCheckup kun je een gratis online SEO scan doen zodat je kan zien op welke punten jij je website gemakkelijk technisch kan verbeteren.

De belangrijkste punten waar je op moet letten:

 • Tekst niet als afbeelding maar gewoon als tekst (Google kan geen afbeeldingen lezen).
 • Voeg je sitemap toe aan Google Search Console:
  1. Ga naar Search Console.
  2. Klik links op crawlen.
  3. Klik op Sitemaps.
  4. Klik op sitemap toevoegen/testen en voer de link naar je sitemap in.

Sitemap toevoegen

 • Zorg dat je een responsive webdesign hebt (optimale ervaring voor ieder apparaat).
 • Zorg dat je een versleutelde verbinding hebt (HTTPS).
 • Check of alles up to date is (nieuwste PHP versie, WordPress thema’s, Plugins, etc.).
 • Check of je geen dode links hebt (zowel naar pagina’s van je eigen website als naar andere websites).

 

#4 Verbeter je SEO titles en meta descriptions

Sitemap toevoegen

Het verbeteren van je SEO titles en meta-descriptions zal je niet direct een hogere positie in Google geven. Wat Google echter wel als een positief signaal ziet, is als veel mensen op jouw link in de zoekresultaten klikken als zij ergens naar op zoek zijn (click through rate). Daarnaast kun je door te zorgen dat zoveel mogelijk mensen op jouw website klikken zoveel mogelijk rendement uit je positie halen. Zorg er dus voor dat je aantrekkelijke SEO titles en meta-descriptions maakt.

Check altijd even of andere bedrijven een Google Adwords campagne hebben lopen op het keyword waar jij je op wil focussen. De gemaakte SEO titles en meta-descriptions van deze pagina’s zijn vaak uitvoerig getest. Gebruik dit dus als inspiratie voor je eigen titels.
Je SEO titles en meta-descriptions kun je gemakkelijk instellen met de plugin van Yoast SEO. Als je dit instelt, check dan ook even of de titels kloppen als je een pagina op social media deelt. Kloppen je titels op bijvoorbeeld Facebook niet? Dan kun je dit verhelpen met de Facebook debugger.

 

#5 Versnel je website

Niemand zit te wachten (letterlijk!) op een webpagina die er lang over doet om helemaal geladen te zijn. Google heeft onderzocht dat als een webpagina er drie seconden over doet om te laden, 53% van de mobiele bezoekers al zijn afgehaakt en jouw content dus niet te zien krijgen. Iedere bezoeker die afhaakt heeft de vraag waarmee hij kwam dus nog niet beantwoord gekregen en keert terug naar de zoekresultaten. Dit is een belangrijk signaal voor Google om andere webpagina’s hoger te plaatsen. Google wil immers het beste resultaat zo hoog mogelijk plaatsen en dat zijn webpagina’s waarvan veel bezoekers terugkeren niet.

Maar hoe versnel je je website dan? Er zijn een aantal vertragende factoren die relatief gemakkelijk opgelost kunnen worden. Het testen en versnellen van je website doe je als volgt:

 1. Test je website via Google PageSpeed Insights en Pingdom.
 2. Website snelheid

 3. Kijk wat de quick wins zijn (vaak zijn dat de afbeeldingen, GZIP compressie inschakelen, je hostingpartij en langzame plugins).
 4. Knip je afbeeldingen in het juiste formaat en maak gebruik van een comprimeer plugin zoals WP Smush (tip: als je een pagina met Google PageSpeed Insights test kun je onderaan je bijgeknipte en gecomprimeerde plaatjes downloaden).
 5. Google Pagespeed afbeeldingen downloaden

 6. Check aan de hand van de testresultaten van Pingdom en Google PageSpeed Insights of je server langzaam reageert. Een reactiesnelheid van 0,5 seconde is al reden om over te stappen op een andere host. Lees het artikel van Bret om te zien waar je op moet letten als je een hostingpartij kiest.
 7. Bekijk in de testresultaten van Pingdom welke scripts er lang over doen. Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld een Facebook Like-counter er een seconde over doet om volledig geladen te zijn. Mocht je dit tegenkomen vraag jezelf dan af of de functie echt nodig is. Zo niet, verwijder de functie dan.

Als je deze stappen doorlopen hebt dan zou je website al een stuk sneller moeten zijn.

 

#6 Wees niet bang om naar andere gerelateerde websites te linken

Het was je misschien al wel opgevallen dat ik in dit artikel regelmatig naar andere websites link. Sommige mensen denken dat je dit niet moet doen omdat dit een negatieve invloed op je SEO zou hebben. Het tegenovergestelde is echter waar. Door te linken naar andere (gerelateerde en kwalitatieve) websites, help je Google met het vaststellen waar je webpagina over gaat. Bovendien word je zo als het ware een informatie hub voor bezoekers die met een specifieke vraag op jouw webpagina gekomen zijn. Als je deze bezoekers voorziet van alle antwoorden die ze nodig hebben, keren ze waarschijnlijk niet meer naar de zoekresultaten terug. Voor Google is dit een teken dat jij de vraag van de bezoeker hebt beantwoord en dus een goed resultaat bent.

 

Off-page SEO

Onder off-page SEO valt alles wat buiten de website zelf om gebeurt. Denk hierbij aan het verkrijgen van links van andere websites en zichtbaar zijn op social media.

 

#7 Link analyse

Voor je begint met het verkrijgen van nieuwe links naar je website is het belangrijk om eerst eens te kijken welke websites er op dit moment al naar je linken. Dat kun je doen door een SEO tool (deels gratis) zoals Moz of Majestic te gebruiken. Met deze tools kun je vaak niet alle websites die naar je linken vinden omdat je dan een abonnement moet afsluiten. In Google Search Console kun je eveneens zien welke websites naar je linken, dus mocht je niet beschikken over een SEO tool dan kun je deze data gebruiken. Hou er rekening mee dat Google geen informatie over deze websites geeft (autoriteit website, autoriteit webpagina, etc.).

Als je een lijst hebt met alle websites die naar jou toe linken moet je twee dingen doen:

  Bedenk hoe je ervoor kan zorgen dat goede websites vaker naar jouw website gaan linken.

Als een website al naar een pagina van je website linkt dan vinden ze jouw content blijkbaar goed genoeg. Kijk of je nog meer pagina’s hebt waar deze websites mogelijk naartoe zouden willen linken en stuur ze een mail of bel ze op. Daarnaast kun je ook aanbieden om een gastblog voor deze websites te schrijven. Een gastblog heeft in de ogen van Google minder waarde dan een natuurlijke link maar zolang het een relevante website betreft is een gastblog nog steeds goed voor je SEO.

  Vraag aan websites die van lage kwaliteit zijn of ze de link(s) naar jouw website kunnen verwijderen.

Breng in kaart welke websites Google mogelijk als spam kan zien. Deze websites doen je posities in zoekmachines niet goed en als je er teveel van hebt kun je zelfs een Google penalty krijgen. Om te ontdekken welke websites slecht voor je SEO zijn kun je twee dingen doen. Een tool gebruiken of je gezond verstand gebruiken. In mijn beleving zijn tools vaak niet toereikend genoeg om de slechte links op te sporen of ze zijn veel te kostbaar. Ik kies er dus voor om handmatig te beoordelen of een link wel of niet goed is. Je kijkt dan of een webpagina aan een van de volgende criteria voldoet:

 • De taal van de website is in een totaal andere taal dan jouw website (bijvoorbeeld Russisch, Chinees, etc.).
 • Op de webpagina staan naast een link naar jouw website zeer veel links naar andere websites (een veel voorkomend voorbeeld hiervan zijn de linkpagina’s die je soms op websites tegenkomt).
 • De website heeft veel links van spam websites, dit kun je controleren door het linkprofiel van een website te analyseren.
 • Je kan een link plaatsen zonder dat dit door iemand wordt gecontroleerd (bij sommige startpagina klonen is dit het geval).

Als duidelijk is van welke website je de link naar jouw website wil laten verwijderen dan moet je ze mailen. Wanneer er niet wordt gereageerd op je verzoek kun je de Google Disavow tool gebruiken. Stuur eerst een mail want een handmatige verwijdering is altijd beter dan Google de opdracht geven om bepaalde links niet meer mee te laten tellen.

 

#8 Linkbuilding

Linkbuilding

Het verkrijgen van links is nog steeds een van de belangrijkste signalen die Google gebruikt om te beoordelen welke webpagina goed is en welke niet. Het draait met linkbuilding niet om de kwantiteit maar meer om de kwaliteit. Er zijn meerdere manieren om kwalitatieve websites zo ver te krijgen om naar jouw content te linken. Ik geef je hieronder drie van onze favoriete strategieën:

  De skyscraper technique

Zoek naar artikelen binnen jouw niche met een redelijk zoekvolume en waar redelijk vaak naar gelinkt wordt (dit kun je checken door het linkprofiel van de top 10 te analyseren). Maak vervolgens een artikel wat een stuk beter is dan het artikel wat op nummer 1 staat. Schrijf vervolgens alle websites die naar soortgelijke artikelen linken aan met de vraag of ze ook naar jouw artikel willen linken. Meer over de Skyscraper technique vind je op de blog van Backlinko.

  Broken link building

Installeer een Broken link checker plugin (voor Chrome) en bezoek websites uit jouw niche. Laat op elke pagina de Broken link checker analyseren of er en zo ja welke links niet meer werken op een webpagina. Bedenk vervolgens of jij dezelfde soort content hebt als waar in de eerste plaats naar gelinkt werd. Als dat het geval is, schrijf deze website dan aan met de vraag of ze naar jouw content willen linken. Als je bent begonnen met deze strategie en hij bevalt goed, lees dan op QUICKSPROUT hoe je deze strategie naar het volgende level kunt tillen.

  Leer van je concurrenten

Het fijne van SEO is dat je precies kan zien wat de strategie van je concurrenten is. Analyseer dus de backlinks van je concurrenten en probeer te zorgen dat websites die al wel naar je concurrenten linken, ook naar jou gaan linken. Ahrefs heeft hier een speciale tool voor (Link Intersect). Heb je niet de beschikking over een SEO tool en niet het budget? Dan kun je met een gratis link analysetools van Moz en Majestic (zie #7) ook al best ver komen.

Outreach mail

Alle bovenstaande strategieën vallen of staan met een goede outreach mail. Een goede outreach mail heeft in ieder geval de volgende eigenschappen:

 • Zorg ervoor dat je een titel gebruikt die mensen aanmoedigt om de mail te openen.
 • Gepersonaliseerd, niemand gaat in op een standaard mailtje wat naar 300 mensen tegelijk is gestuurd. Werk met een template om zo het mail proces te versnellen.
 • Zet zowel je eigen link als de url waar je jouw link graag terug zou willen zien in je mails. Veel mensen zijn namelijk niet bereid om in al hun artikelen een geschikte plek voor de link te vinden.

Op de blog van Hubspot vind je 9 linkbuilding outreach mail templates die je kunt gebruiken om zelf outreach te doen.

Dont’s bij linkbuilding

Zaken die je in ieder geval niet moet doen wanneer je aan het linkbuilden bent:

 • Links kopen van partijen die je direct hogere posities garanderen (zo eenvoudig werkt het helaas niet).
 • Links ruilen met andere websites.
 • Een geautomatiseerde tool inzetten voor het plaatsen van links.
 • Links laten plaatsen in artikelen of op websites die niets met jouw niche te maken hebben.
 • Links laten plaatsen op linkpagina’s van websites.
 • Continu dezelfde anchor tekst gebruiken.

Bekijk alle dont’s van linkbuilding plus uitleg op de blog van Monitor Backlinks.

Als je linkbuilding uitbesteedt, vraag dan altijd hoe een bedrijf dit doet. Doe je dit niet, en doet het bedrijf het niet goed. Dan heb je de kans dat je een Google penalty krijgt en dus voor niks heb betaald.

 

#9 Je artikel op social media promoten

Promoot je content op social media

Als je nieuwe content gemaakt hebt dan is het wel zo fijn als zoveel mogelijk mensen jouw content zien. Social media kun je hier perfect voor gebruiken. Binnen de SEO wereld is al jaren discussie over hoeveel invloed social signals (aantal keer gedeeld, geliked, etc.) op je posities in Google uitoefenen.

Ook als blijkt dat social media helemaal geen invloed hebben dan is het nog steeds belangrijk om actief je content op social media te promoten. Als mensen je content grappig of gewoon heel erg goed vinden is de kans groot dat ze jouw content zullen delen. Zo zien meer mensen jouw content en wordt de kans dat iemand met een website naar je gaat linken ook groter.