Hoe kies ik een goede webhosting provider?

Het kiezen van een geschikt hostingbedrijf voor je website is de eerste en een van de belangrijkste stappen als je een website begint. Een goede hostingpartij is erg handig en hun hulp kan je (zeker in het begin) goed gebruiken.

Online zijn talloze recensies te vinden en je weet nooit precies wat een hostingbedrijf allemaal voor je doet voordat je daadwerkelijk klant bij ze bent geworden. De meeste hostingbedrijven claimen natuurlijk de beste te zijn in wat ze doen, maar hoe maak je een goede keuze? Om jullie de frustraties van een slechte host en langzame websites te besparen heb ik dit artikel geschreven met dingen om op te letten tijdens het kiezen van een host.

Inhoud van dit artikel:

 

Hosting speelt een cruciale rol in het succes van je website.

De snelheid waarmee websites en vooral webwinkels laden is belangrijk omdat dit direct bijdraagt aan het resultaat en de effectiviteit van de website of webwinkel. Ook in de wereld van webhost bedrijven en online servers huren geldt: Goedkoop is vaak duurkoop. Website laadtijden worden in toenemende mate steeds belangrijker.

Een snellere website zorgt onder andere voor:

 1. Een betere gebruikerservaring
 2. Een betere positie in zoekmachines
 3. Hogere conversie ratios

Websitebezoekers worden niet alleen steeds ongeduldiger nu ze thuis en onderweg van steeds sneller internet gebruik kunnen maken, ze verwachten steeds vaker een prachtige website die direct laadt en snel navigeerbaar is. Gek genoeg is website snelheid meestal geen prioriteit bij Nederlandse bedrijven terwijl daar wel veel winst te behalen valt. Een goede host zorgt ervoor dat jouw website snel en altijd te bereiken is. Maar hoe kies je een geschikte webhost? Ik ben zelf bijzonder tevreden over onze hosting provider: SitiWeb.

Wil je weten wat een snelle website voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact met ons op!

 

Wat heb je nodig om een een website te hosten?

Er zijn vaak verschillende hosting pakketten beschikbaar en voor je een van deze pakketten aanschaft is het handig om (voor een simpele website) op de volgende punten te letten:

 • Minimaal 2 GB opslagruimte.
 • 3 GB aan data per maand.
 • 1 MySQL database.
 • Mogelijkheid om zelf e-mailadressen aan te maken en te beheren.
 • Mogelijkheid om met 1 klik applicaties zoals wordpress te installeren.
 • Automatische backups (van je bestanden en databases).
 • Ondersteunt de server de nieuwste software en scripts (PHP 7+).
 • DNS beheer (behoorlijk technisch maar toegang is handig).
 • Handig klanten paneel (Toegang tot een klantenpaneel waar jij zelf dingen kan instellen).
 • Is er goede (en vooral snelle) klantenservice (kan je snel een vraag stellen via bijvoorbeeld live chat, email, telefoon of een support ticket).
 • Van welke hosting techniek wordt er gebruik gemaakt.

Internet snelheid
 

7 Tips om een goede host te kiezen:

Naast de bovengenoemde punten heb ik nog 7 handige tips waar je op moet letten terwijl je een hostingpartij uitzoekt. Let bij het kiezen voor een hostingpartij op de onderstaande zaken:

Tip #1: Uptime garantie

Een webhost moet niet alleen snel en betrouwbaar zijn, een goede host garandeert dat zijn servers altijd bereikbaar zijn. Veel webhosting bedrijven garanderen bijvoorbeeld dat je server en daarmee je website 99% van de tijd online en bereikbaar is.

Tip #2: Data

Hiermee wordt het aantal bytes bedoeld wat maximaal verstuurd mag worden als bezoekers rond klikken op jouw website. Ook al is onbeperkt bij veel hostingpartijen de standaard, kan je dit beschouwen als een truc om klanten te trekken aangezien nieuwe websites dit toch niet nodig hebben. De meeste kleine en nieuwe websites gebruiken minder dan 3GB aan data per maand. Val dan ook niet voor de “Unlimited bandwidth” aanbiedingen van hosting partijen aangezien er dan vaak in de kleine lettertjes alsnog beperkingen staan. Zorg dat je niet over deze beperkingen heen gaat want dan moet je in veel gevallen bijbetalen.

Tip #3: Schijfruimte

Iedere hoster is een verhuurder van een stukje harde schijf, zoals deze ook in je computer zit. Deze ruimte kun je gebruiken voor diverse toepassingen, zoals mail, website, database etc. De meeste kleine websites (zonder video’s of muziek streams) gebruiken minder dan 2GB aan ruimte. Laat je dus niet verleiden door beloftes als “Unlimited disk space” of “100GB aan schijfruimte”, dit ga je toch niet gebruiken en als dat wel zo is kan je altijd nog upgraden.

Tip #4: Support

Zeker in het begin is technische ondersteuning handig en belangrijk. Zorg ervoor dat je niet bij een hosting partij eindigt waar ze vooral goed zijn in verkopen en niet in problemen oplossen.

Tip #5: Toegang tot FTP, PHP, Perl, SSI, .Htaccess, SSH, MySQL, CRON

Als je betaalt voor een webhosting account zorg er dan voor dat je toegang hebt tot alle genoemde onderdelen. Dit zorgt ervoor dat je niet eerst moet wachten op toestemming of goedkeuring voor je een nieuwe feature aan je website kan toevoegen.

Tip #6: SSL ondersteuning

Als je van plan bent om goederen en diensten via je website te gaan verkopen is het essentieel om te kijken of jouw toekomstige webhost SSL ondersteunt. Als je betalingen van je bezoekers wilt gaan accepteren is het van belang dat dit via een beveiligde verbinding gebeurt.

Tip #7: Locatie van je server

Het is belangrijk dat jouw server zo dicht mogelijk in de buurt van jouw bezoekers staat, hoe verder weg de server van de bezoeker staat hoe langer het dus duurt. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een Nederlandse website op een server in Amerika te zetten omdat dit de website laadtijden negatief kan beïnvloeden(afstand=tijd).